Satijn & Zijde

Ze worden vaak door elkaar gehaald. Satijn is geen materiaal, Zijde is wel een materiaal. In deze blog lees je er meer over.

Satijn is geen materiaal

Satijn is geen materiaal maar een weeftechniek. Het materiaal wat satijn gewoven is, zegt wat over de kwaliteit van het eindproduct.

Verschillende soorten satijn:

  • Polyester satijn (mijn persoonlijke voorkeur)
  • Katoen satijn
  • Zijde satijn
  • Bamboe satijn

Elke soort is weer verschillend van kwaliteit en dikte. Een goede kwaliteit Polyester satijn heeft mijn voorkeur. Daarom shop je ook alleen Polyester satijn bij Iris Babette. Verderop in deze blog leg ik uit waarom dit is.

Polyester satijn neemt zo min mogelijk product (& vocht) op van jouw huid en haar zodat je de gepolijste afwerking behoudt. Katoen satijn daarintegen neemt dit wel op en kan er dus voor zorgen dat je wakker wordt met een droge huid & droog haar.

Echte Zijde is niet diervriendelijk

Zijde wordt geproduceerd door de Zijde rups. Het is dus een natuurproduct wat heel fijn is. Maar de waarheid achter Zijde is dat de Zijde rups gedood wordt na het produceren van genoeg Zijde, om zo het Zijde niet te beschadigen. Zijde is hierom namelijk erg prijzig in aanschaf. Voor een halve kilo Zijde, worden er z’n 2.000 – 3.000 rupsen gedood. 

Dit is ook de nummer 1 reden waarom ik geen producten verkoop van Zijde of Zijde satijn (jep, dat kan ook nog). Naar mijn mening is het niet nodig om zo met dieren om te gaan voor het gemak of de luxe van een mens, hoe klein het dier ook is. Er zijn namelijk een tal van andere mogelijkheden.

Bamboe is ook nog een natuurlijk product en wordt ook vaak satijn geweven. Alleen is bamboe een stuk ruwer dan Polyester satijn. Polyester is geen natuurlijk product en wordt geproduceerd door de mens.

Choose wisely

Je weet nu welke soorten satijn er bestaan en wat een klein beetje de achtergrond hiervan is. 

Op basis van deze info kun je een keuze maken. Kies jij voor natuurlijk materiaal maar niet diervriendelijk (Zijde), of kies jij voor onnatuurlijk materiaal maar wel diervriendelijk (Polyester)?

Zowel natuurlijk als diervriendelijk materiaal is Bamboe. Alleen is dit dus aardig wat ruwer wat dus niet bijdraagt aan het gepolijste effect waarvoor je in eerste instantie voor satijn gewoven materiaal kiest. 

Er wordt ook wel eens een glanzende laag toegevoegd aan een product. Het lijkt daardoor alsof het satijn gewoven is, maar dit is niet zo. Het gevolg hiervan is dat deze laag in je haar komt maar ook dat het product totaal niet de kwaliteit heeft die jij misschien verwacht – wat er dan van te verwachten valt, want deze producten hebben vaak een lage prijs. De gladde laag slijt weg na een tijdje waardoor de ware aard van het materiaal naar boven komt en dit is in de meeste gevallen een slechte kwaliteit.

Winkelwagen
Scroll naar boven